Avui: 09:00-14:00 h , 16:00-20:00 h 972883714 972882655 669269994
Temps de lectura 3 min.

Durant la temporada estival és necessari mantenir una hidratació adequada per suportar les altes temperatures. Per això, a l'estiu i sempre, no t'oblidis de beure molta aigua. Tingues en compte que quan sents set ja has perdut un 1% del pes corporal en aigua, de manera que siguis constant i no esperis a aquesta sensació per beure.

Però a més de l'aigua, comptes amb una sèrie d'aliments que a més d'alimentar el teu cos de manera saludable, l’hidraten. Vegem algunes idees sanes per refrescar-te a l'estiu.

PER QUÈ L'AIGUA ÉS TAN IMPORTANT?

A causa de les seves propietats fisicoquímiques, l'aigua és el mitjà on es duen a terme totes les reaccions químiques que permeten mantenir el metabolisme en funcionament.

Quan la temperatura corporal puja, es produeix suor i aquest s'evapora sobre la pell reduint la temperatura de l'organisme. Si l'aigua perduda no es reposa, es produeix deshidratació.

La deshidratació provoca una disminució en el volum del plasma sanguini, les conseqüències són: l'augment del ritme cardíac, disminució de la pressió arterial i una menor irrigació de la xarxa de capil·lars sanguinis de la pell. La deshidratació pot implicar per al teu cos cansament, afavorir malalties urinàries, mals de cap, etc.

Tot i que són recomanats un mínim de vuit gots d'aigua al dia, fins i tot més si es fan activitats físiques, la realitat és que sovint ens oblidem de beure aigua. Per tot això, la ingesta d'aliments rics en aigua ajuda a mantenir el nivell òptim d'hidratació.

ALIMENTS AMB ALT CONTINGUT EN AIGUA

1.- El cogombre.

És una hortalissa de baix aportament calòric a causa del seu reduït contingut en hidrats de carboni, en comparació amb altres hortalisses, i al seu elevat contingut d'aigua (96.7%). El seu alt contingut en potassi, i baix en sodi, li confereix una acció diürètica que afavoreix l'eliminació de l'excés de líquids de l'organisme. És un aliment molt refrescant, pel que resulta perfecte per elaborar saboroses amanides i hidratar l'organisme.

2.- L'enciam de la varietat Iceberg.

És un 95,6% aigua. A l'igual que el cogombre, és font de folats, vitamina C i de provitamina A.

3.- L'api.

Conté gairebé la mateixa quantitat d'aigua que l'enciam, un 95,4% i, a l'igual que aquest, és ric en vitamina C, flavonoides i folat. Aquest últim, té importància en la producció de glòbuls vermells i proteïnes.

4.- Els raves.

Posseeixen un 95,3% d'aigua, tenen vitamina C i folat. En la composició dels raves destaca la presència de compostos de sofre d'acció antioxidant. Aquestes substàncies són en part responsables del seu efecte diürètic i digestiu. Augmenten la secreció de bilis al fetge (efecte colerètic) i faciliten el buidament de la vesícula biliar (acció colagoga), a més de conferir el seu sabor picant característic.

5.- El tomàquet.

Està compost principalment per aigua (94,5%), entre les vitamines cal destacar el contingut en vitamina A, bàsicament en forma de b-carotens, i vitamina C i entre els minerals el potassi. Els tomàquets i els seus derivats són especialment rics en licopens, responsables del color vermell del fruit.

El licopè presenta un alt poder antioxidant relacionat amb un menor risc de patir malalties cròniques. També presenta una aportació important de fitosterols, que redueixen els nivells de colesterol a la sang a l'inhibir parcialment l'absorció del colesterol a l'intestí. Finalment, posseeix un antibiòtic, la tomatina, amb propietats antibacterianes, antimicòtiques i antiinflamatòries.

Aquests són només alguns dels aliments que poden ajudar a combatre les altes temperatures pel seu alt contingut hídric, a més de beneficiar-te amb el seu potencial nutricional. El seu consum en cru, en amanides i sucs, per exemple, t’omplirà de vitalitat aquest estiu.

ideas sanas para refrescarte

ALTRES RECOMANACIONS DAVANT LA CALOR

  • Evita els menjars pesats. Les digestions llargues impliquen major sensació de calor.
  • Evita sortir de casa durant les hores de més calor (entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda).
  • Utilitza roba lleugera i no ajustada, millor de colors clars. 
  • Limita, en la mesura del possible, les activitats esportives a l'aire lliure.
  • I davant del sol, fotoprotegeix-te!